søndag 20. februar 2011

Tvangslidelser

Tvangslidelse er en psykisk lidelse som kjennes igjen ved at en person har tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Dette vil si at tvangslidelser er tanker, følelser, ideer eller fornemmelser som pasienten ikke klarer å la være og tenke på. Disse tankene er ubehagelige og føles ofte ganske skremmende for personene som opplever dem. Disse tankene handle ofte om en redsel for smitte, sykdom eller vold. Tankene er som regel veldig aggressive og seksuelle. De som innehar disse tvangstankene prøver å ignorere dem, uten at dette fungerer. (lommelegen)

Vi deler ofte tvangslidelser inn i 2 grupper, tvangstanker og tvangshandlinger.  
Tvangstanker består av gjentatte tanker som er vedvarende. Det kan også være bilder som er påtrengende, meningsløse og ubehagelige. De kan som sakt være aggressive, seksuelle eller skremmende. (psykiskelidelser)

Tvangshandlinger er en gjentatt oppførsel som personen føler seg tvunget til å utføre. Disse handlingene reduserer ubehaget til personen. Personen med tvangshandlinger er fult klar over at tvangen er overdrevet, men klarer ikke å stoppe (psykiskelidelser)

Har man tvangslidelser kan personen være preget av og ha en tellesyke, sjekkesyke, tvilesyke, ordensmani, vaskemani, samlemani (psykiskelidelser)

Hvorfor noen får denne lidelsen er sannsynligvis sammensatte årsaker. Det kan er som oftest en blanding av arv og biologiske og psykologiske faktorer. Dette kan være en streng oppdragelse, med stor nøyaktighet og renslighet. De symptomene du får ved tvangslidelser er ofte de samme symptomene på andre psykiske lidelser, som for eksempel schizofreni, personlighetsforstyrrelse, fobi, angst, depresjon eller alzheimers. Noen konkret forklaring på hvorfor noen får tvangslidelser og noen ikke har det ikke kommet enda. (lommelegen)

Tvangslidelse er en ganske utbredt lidelse, og det regnes at 14-29 % av befolkningen vår har dette. De flest har bare lettere symptomer, men det er ikke før det går ut over personens hverdag og livskvalitet at det vil bli kaldt en lidelse ellers er det bare en plage. I Norge er det minst 100 000 som har denne lidelsen. Menn får lidelsen tidligere enn kvinner og forekomsten er ca like stor blant begge kjønn.  (lommelegen)

Behandlingen av tvangslidelser kan være men medikamenter også kaldt antidepressiva, eller psykoterapi altså samtalebehandling. Ca. 60-80% blir friske hvis de søker hjelp, mens mange bare oppnår tilbakefall oppnår andre ingen effekt av behandlinga. Det er forskjellig behandling for tvangshandlinger og tvangstanker. Den vanligste behandlingen for tvangshandlinger er eksponeringsterapi, da blir pasienten utsatt for det han frykter mest, som vil føre til at angsten minsker eller forsvinner. Ved tvangstanker blir også eksponeringsterapi brukt. Personer med tvangstanker får medikamenter eller antidepressiva, og familieterapi, eller psykoterapi. (lommelegen)

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar