onsdag 9. februar 2011

Angst

Angst er en av mange psykiske lidelser som finnes. Alle kan føle angst en gang av og til i livet, men når angsten tar over og styrer livet ditt bør du finne hjelp. Har du angst vil du ha en følelse av frykt, engstelse, bekymring og panikk(lommelegen). Disse symptomene er en naturlig reaksjon i situasjoner som er ubehagelige og gjør oss redd. Denne angsten kan bli et problem, og kan etterhvert utvikle seg til en psykisk lidelse.


De 4 største kategoriene av psykisk angst er:
- Posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD)

- Sosial angst

- Spesifikke fobier

- Generalisert angst.

(lommelegen)

Posttraumatisk stresslidelse er en lidelsen som kan forekomme når en person selv har vært i livsfare eller har sett at andre har vært det. Det kan være voldtekt, overfall, ulykker, gissetaking, krig og lignende (lommelegen). Det er veldig vanlig og ha mareritt når man har PTSD, du kam få panikkanfall hvis du ser noe på TV, kjenner igjen en lukt eller hører en lyd.

Sosial fobi er en psykisk lidelse som gjør at en person er redd for å sosialisere seg med andre personere. har man sosial fobi er man redd for kritisk granskning eller og domme seg ut og bli ledd av. han du en lav selvfølelse og en redsel for kritikk kan det være at du har sosial forbi. (psykiskelidelser.no)

Spesifik fobi er en spesiel ting en person er redd for. Det kan være en angst for høyder, fly, blod, edderkopper, og masse annet. (psykiskelidelser.no)

Generalisert angstlidelse er den angsten som han har for fremtiden. det at du er redd for at noe forferdelig skal hende med økonomien, helse, barna dine eller slektninger i familien.(nhi)


Symptomer ved angst kan være så mye her en en liten oppramsing av noen: Hodepine, brystsmerter, tørr munn, hjertebank, svetting, kalde hander, ørhet, svimmelhet, ubehag i magen, anspenhet, trøtthet, rastløshet, ømme muskler, irritabilitet, vansker med konsentrasjonen eller med søvnen. (lommelegen, nhi., psykiskhelse)

Hvorfor noen får angst er vanskelig og si, både det arvelige og miljøet har noe og si her. Det vi vet er at en personen med høyt stoffskifte har større sjangs for angst. (lommelegen, nhi) Kvinner kan opplever en verre panikkangst i de dagene rett før menstruasjonen, eller etter fødsel(lommelegen). når en kvinne er gravid vil forte disse panikanfallene bli mindre. De første panikkanfallene kommer som oftest når pasienten har vert overbelastet, for eks. har du byget et hus på fritiden, eller tatt vare på gamle og syke foreldre utenom jobben. Noen har vanske lig med og si nei når de har tatt på serg formange oppgaver for å unngå konflikter. da har denne persoen en større sjangse for å få en panikklidelse som angst.

Behandlingern av angst er som regel en eller flere av disse metodene: støtteterapi, innsiktsterapi, kognitiv terapi og eksponeringsterapi. hoved poenget med behandlingen er å lære, forstå og erkjenne problemene sine. (lommelegen)Noen kan også få medikamenter for å bli frisk.(nhi)

kilder:
http://www.lommelegen.no/321337/angst


http://nhi.no/sykdommer/psykisk-helse/angsttilstander/generalisert-angst-oversikt-3080.html


http://www.psykiskelidelser.no/panikkangst.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar