søndag 20. februar 2011

Spiseforstyrrelser

Det finnes flere typer spiseforstyrrelser vi har anoreksi, bulimi og overspising.

Anoreksi er den spiseforstyrrelsen hvor personen er svært opptatt av kostholdet og utseendet. En person med anoreksi har et voldsomt behov for å ha kontroll på hva han spiser og porsjonene blir ofte mindre og mindre. Ved anoreksi har personen et stort vekttap, frykt for å legge på seg, forstyrret kroppsbilde personen. (lommelgen)

Bulimi er den spiseforstyrrelsen hvor personen spiser selv om den er mett, og har ofte problemer og stoppe før alt er spist opp. Personen vil miste kontrollen over maten minst to ganger i uken over en periode på tre måneder. Etterpå får personen så dårlig samvittighet at han spyr opp maten med vilje eller tar avføringsmiddel. (lommelegen)

Tvangsspising er mye av det samme som bulimi, forskjellen er at ved tvangsspising vil ikke personen spy opp maten etterpå.  Personen vil oppleve en stor vekt økning, (lommelegen)

Årsaker til at noen får spiseforstyrrelser er det ikke noe enkelt svar på. Det kan være press fra venner, familie, eller idoler. Personen har ofte lav selvtillit og er usikker på seg selv frykten for mobbing kan også være en grunn. (psykiskelidelser)
Det er mellom 3-5 % som har en spiseforstyrrelse, men opp til 10 % har en risiko for å få spiseforstyrrelser. Ca 50-70 % blir mye bedre eller helt bra, mens 5 % dør på grunn av spiseforstyrrelsen eller tilleggssymptomer som fysiske komplikasjoner, depresjon og selvmord. (psykiskelidelser)

Behandlingen ved spiseforstyrrelser er å få spisingen normalisert og få følelser og stress under kontroll uten og ty til mat. Behandlingen tar lang tid, og består ofte av samtalebehandling og familiesamarbeid. (lommelegen)
Kilder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar