søndag 13. februar 2011

Depresjon

Depresjon er en psykisk lidelse som mange går gjennom i livet sitt. Til enhver tid er det 16-18% av befolkningen som er depressive, og 5% av befolkningen har til enhver tid en depresjon som trenger behandling. Dette vil si at når du leser dette er det 215 000 nordmenn som har en depresjon. Er du kvinne har du en større risiko for depresjon enn menn. omtrent 15 % av alle menn og 25% av alle kvinner opplever depresjon en eller annen gang i løpet av livet. (psykiskelidelser)


Depresjon er en psykisk lidelse som får deg til og føle deg nedstemt eller trist. Du mister interessen for ting og gleden forsvinner nesten helt. Energien din forsvinner og du føler deg trett hele tiden. Alle kan være deprimerte pga. en hendelse, som at katten døde o.l. men for å få diagnosen depresjon må minst 2 av de øvre symptomene. Videre vil de øvre symptomene føre til lav selvtillit og selvfølelse, skyldfølelse, tanker om døden og selvmord, mister konsentrasjonen og får problemer med å ta beslutninger, du kan bli rastløs og få søvnproblemer. (psykiskelidelser)


Depresjon kan forekomme når en uventet situasjon blir kastet inn i livet ditt, som et dødsfall, informasjon om en sykdom i din familie stress osv. men noen har anlegg for å bli deprimerte fra foreldre. arvelig disposisjon bare er viktig for sårbarheten ved bipolar depresjon, der oppstemte eller maniske faser avløser depresjonene. Foreldrene med depresjon kan skape et lite stimulerende miljø for barna og på den måten bidra til en sårbarhet. Har du en overdreven avhengighet, frykt for avvisning eller kritikk, stor angst for å bli sviktet eller forlatt har du en stor mulighet for å få depresjon. (psykiskelidelser)


Behandlingen av depresjon går ut på å få den nåværende depresjonen til å gå over fortest mulig. behandlingen skal hindre at nye depresjoner utvikler seg, som vil si å bedre sårbarheten for depresjon som du har og som er en risikofaktor med tanke på fremtiden, og hindre at tilbakevendende depresjoner fortsetter å komme igjen ved å gi forebyggende behandling. Samtalebehandling er den mest brukte metoden hvor du snakker med en psykolog og finner ut årsaken til depresjonen og prøver å behandle den. Antidepressive medisiner blir også mye brukt. Medisinen tas i minst 6 måneder etter at det er kommet klar bedring og trappes langsomt ned. Du har også lysterapi som sies og hjelpe da skal du sitte forran en lyskasse i 1 time hver dag og 1-2 uker. (lommelegen)


Kilder:
http://www.lommelegen.no/322718/depresjon


http://www.psykiskelidelser.no/depresjondepressiv.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar